ملاک محبوبیّت نزد امامان (علیه السلام)

هـمـه شـیـعـیـان و پـیـروان مـکتب اهل بیت (علیه السلام) دوست دارند بدانند موقعیّت و منزلت معنوی آنان نزد پیشوایشان حجة بن الحسن (عج) چگونه است؟ آیا آن حضرت از ایشان خشنود است یا ناراضی؟ راه تـشـخـیـص ایـن مـساءله چیست و با چه معیاری می‌توانند به این حقیقت دست یابند؟ در روایات اسـلامـی از جمله سخنان حضرت رضا(علیه السلام) معیار تشخیص این موضوع بیان شده است. به این دو نمونه توجه کنید:

۱ ـ یـکـی از یـاران امـام رضا(علیه السلام) به نام (حسن بن جهم) ضمن سؤ الاتی که از آن حضرت داشت پرسید: جانم به فدایت! بسیار مایلم بدانم موقعیت و منزلتم نزد تو چگونه است؟
حـضـرت فـرمـود: (اُنـْظُرْ کَیْفَ اَنَا عِنْدَکَ) (به نفست مراجعه کن و) ببین من نزد تو چه موقعیّت و منزلتی دارم. (۱)
۲ ـ و نیز او گوید:
به امام رضا(علیه السلام) عرض کردم: مرا از دعا فراموش نکنید. فرمود: آیا می‌پنداری تو را فراموش کنم؟
مـن در انـدیـشـه فـرو رفـتم و با خود گفتم: او برای پیروانش دعا می‌کند. من هم جزو شیعیانش هستم. (از این جهت در پاسخ) گفتم: نه. شما مرا فراموش ‍ نمی‌کنید.
فرمود: از کجا این را دانستی؟
گـفـتم: من از شیعیان شما هستم. شما هم که برای آنها دعا می‌کنید (در نتیجه برای من هم دعا می‌کنید).
حضرت فرمود: آیا جز این، چیز دیگری می‌دانی؟ گفتم: نه. فرمود:
(اِذا اءَرَدْتَ اَنْ تَعْلَمَ مالَکَ عِنْدی، فَانْظُرْ اِلی مالی عِنْدَکَ)
وقتی خواستی بدانی نزد من چه جایگاه و موقعیّتی داری، (بر نفست رجوع کن و) بنگر: من نزد تو چه جایگاه و منزلتی دارم..(۲)
معیاری که امام (علیه السلام) در این دو روایت ارائه داده است یک معیار اساسی و همگانی است و هر کس در هر جا و در هر شرایطی می‌تواند خود را بدان محک بزند. 
یزان محبوبیّت و مقبولیّت او نزد امام زمانش که هر هفته دو بار ـ روزهای دوشنبه و پنج شنبه ـ اعمالش به محضر آن گرامی عرضه می‌شود، به میزان ارج و منزلتی است که حجة بن الحسن (عج) نزد او دارد.
اگـر شـیـعـه ای در این دوران (غیبت کبری) به وظایف شرعی خود ـ که زمینه ساز ظهور حضرت مـهـدی (عـج) اسـت ـ عـمـل کـنـد و مـنتظر فرج آن حضرت باشد و برای ظهورش دعا کند و رابطه ولایـی خود را با آن گرامی حفظ نماید، بطور قطع امام عصر(عج) نیز به یاد او خواهد بود و او را مشمول عنایات و دعاهای خویش قرار خواهد داد.


پی نوشتها:
۱ - عیون اخبار الرضا(علیه السلام)، ج ۲، ص ۵۴.
۲ - کافی، ج ۲، ص ۶۵۲.
 



سایت قطار